Europese Unie

Europese Commissie maakt 1,8 miljard euro vrij voor grondstoffen voor autobatterijen

De EU wil een veilige en competitieve toeleveringsketen voor grondstoffen voor batterijen creëren. Shutterstock, 2025

De Europese Commissie wil 1,8 miljard euro vrijmaken om een veilige en competitieve toeleveringsketen voor grondstoffen voor batterijen te creëren, die de Europese auto-industrie moet helpen groeien. Dat heeft Eurocommissaris voor Duurzaam Transport Apostolos Tzitzikostas woensdag aangekondigd.

Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen lichtte maandag al een tipje van de sluier op over het actieplan. Zo kondigde ze aan dat de Commissie zal bekijken of ze batterijproducenten in de EU rechtstreeks kan steunen en zal ze geleidelijk aan Europese normen invoeren voor batterijcellen en -onderdelen. Woensdag kondigde Tzitzikostas aan dat de Commissie 1,8 miljard e uro van het innovatiefonds zal vrijmaken om een veilige en competitieve toeleveringsketen voor grondstoffen voor batterijen te creëren. “Batterijen maken 30 tot 40 procent uit van de waarde van een typische elektrische wagen en zijn een belangrijke motor voor jobs en economische competiviteit”, zegt hij. “Om te kunnen concurreren, moet Europa haar eigen aanbod hebben.”

Ook wordt 1 miljard euro beschikbaar voor innovatie, bijvoorbeeld voor zelfrijdende auto’s. “Ons doel is duidelijk: garanderen dat de volgende generatie voertuigen niet alleen in Europa wordt gemaakt, maar ook dat er in Europa wordt geïnnoveerd, aangedreven door Europese technologie”, aldus Tzitzikostas.

Doelstelling behouden

Von der Leyen maakte ook al bekend dat Europese autobouwers meer tijd zullen krijgen om te voldoen aan de Europese normen voor CO2-uitstoot. In plaats van een jaar krijgen ze drie jaar om aan de strengere normen te voldoen (een vlootgemiddelde van 93,6 gram CO2 per kilometer) die vanaf dit jaar gelden. “Als bedrijven in 2025 onvoldoende presteren om hun doelen te halen, moeten ze in de komende twee jaar een tandje bijsteken. Bedrijven die dit jaar al overpresteren, kunnen het de komende twee jaar rustiger aan doen”, benadrukte Tzitzikostas woensdag. Hij hamerde er ook op dat de Commissie blijft vasthouden aan de doelstellingen voor 2035, om tegen dan de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor te verbieden.

Tzitzikostas kondigde woensdag ook aan dat de Commissie de uitfasering van verbrandingsmotoren al eind dit jaar wil herzien en niet pas begin volgend jaar. Von der Leyen had maandag al aangekondigd dat “volledige technologische neutraliteit” een fundamenteel principe zou zijn bij die herziening.

Belastingsvoordelen

De Commissie wil ook dit jaar nog wetgeving voorstellen over het vergroenen van het bedrijfswagenpark. “Elektrische voertuigen zijn al goed voor 15 procent van verkoop in de EU. Om dat aantal te doen toenemen, moeten we de vraag doen groeien, en daarom gaan we beginnen werken aan een voorstel voor wetgeving rond het bedrijfswagenpark. Dat is vandaag goed voor 60 procent van de verkoop van nieuwe wagens. Bedrijfswagens doen bovendien meer kilometers en komen sneller in de tweedehandsmarkt terecht dan privéwagens”, aldus Tzitzikostas. De Commissie publiceerde woensdag, in afwachting van die wetgeving, al een communicatie over de bedrijfswagens met good practices. “Lidstaten zouden bijvoorbeeld al belastingsvoordelen kunnen geven voor groene wagens, autoverhuurbedrijven kunnen aanmoedigen om groene wagens te gebruiken en meer investeren in laadpalen”, aldus de Griek.

Hij hamerde er ook op dat niemand mag achterblijven in de transitie naar groenere wagens. Zo wil hij bijvoorbeeld dat de lidstaten in hun plannen om toegang te krijgen tot financiering van het Sociaal Klimaatfonds steunmaatregelen toevoegen om mensen met een lager inkomen toegang te geven tot technologisch neutrale wagens binnen het bedrijfswagenpark.

Gelijk speelveld

Het actieplan van de Commissie focust op vijf elementen: innovatie en digitalisering, groene mobiliteit, competitiviteit en het weerbaar maken van de toeleveringsketen, vaardigheden en een gelijk speelveld. Het komt er na een strategische dialoog met de autosector, vakbonden en milieuorganisaties over de toekomst van de sector, die lijdt onder zware concurrentie van China. De industrie is vandaag goed voor 7 procent van het bbp van de EU en stelt zowat 14 miljoen mensen rechtstreeks of onrechtstreeks tewerk.

De voorstellen van de Commissie moeten nog goedgekeurd worden door het Europees Parlement en de lidstaten. (Belga)

Lees ook

Auteur: Matthieu Van Steenkiste

Bron: Belga