Laadtarief openbare laadpalen

Nederlandse EV-rijders betalen ongemerkt 5 procent te veel door verborgen toeslagen bij publieke laadpalen

Laadpaal in Utrecht. Foto: Shutterstock

Elektrische rijders in Nederland betalen ongemerkt te veel bij publieke laadpalen. Uit onderzoek van Tap Electric en LaadpasTop10 blijkt dat er een onopgemerkte toeslag van 2 cent per kWh wordt gerekend, zonder dat exploitanten (CPO’s), gemeenten of gebruikers hiervan op de hoogte waren. Deze verhoging is ingevoerd door DKV Mobility-dochter Greenflux, die de software voor openbare laadpalen verzorgt.

Dit betekent dat EV-rijders sinds januari 2025 gemiddeld 5 procent meer betalen dan het officieel gecommuniceerde tarief bij ongeveer 15.000 publieke laadpalen, zo schat Maarten Hachmang van LaadpasTop10. “Bij een voorzichtige inschatting van één laadsessie per laadpaal per dag gaat het in de periode 1-1-25 tot 13-3-25 al over een slordige 1,1 miljoen euro”, zegt Hachmang.

Laadtarief

Het laadtarief bij publieke laadpalen bestaat uit meerdere componenten, waaronder de basisprijs die de exploitant van de laadpaal hanteert, een mogelijke toeslag van de laadpasaanbieder en eventuele extra kosten zoals een starttarief of tijdsafhankelijke tarieven. De prijs van wordt vastgesteld door de exploitanten en de gemeenten. Sinds begin heeft Greenflux dus een extra kost toegevoegd zonder dit expliciet te communiceren.

De verhoging van de laadprijs komt bovenop de verhoging van gemiddeld 7 cent per kilowattuur per 1 januari 2025. Deze stijging komt door door het wegvallen van de belastingkorting op elektriciteit, zoals is opgenomen in het Belastingplan 2025.

Softwareplatform

De verborgen toeslag geldt uitsluitend voor betalingen met een laadpas en niet bij directe betalingen met een creditcard of pinpas. TotalEnergies, CPO, heeft in een verklaring bevestigd dat deze extra kosten niet door hen als exploitant zijn opgelegd, maar door een externe partij aan de transactie zijn toegevoegd.

De prijsafwijkingen kwamen begin dit jaar aan het licht toen gebruikers van de Tap Electric-app via de Prijs Intel-functie opmerkten dat de werkelijke laadkosten hoger uitvielen dan het tarief dat volgens gemeentelijke concessievoorwaarden zou gelden.

Maarten Hachmang van LaadpasTop10 signaleerde vergelijkbare afwijkingen in zijn prijsanalyses en startte een diepgaand onderzoek. In februari werd bevestigd dat de toeslag niet afkomstig was van officiële prijswijzigingen door gemeenten of exploitanten. Na verdere navraag bij CPO’s en hun softwareleverancier werd duidelijk dat deze kosten zonder duidelijke communicatie waren toegevoegd.

Volgens het Nationaal Laadonderzoek 2024 laden Nederlandse EV-rijders gemiddeld 1.500 tot 2.000 kWh per jaar aan publieke laadpalen. Bij een toeslag van 2 cent per kWh betekent dit een extra kostenpost van 30 tot 40 euro per jaar per EV-rijder. Dit bedrag valt hoger uit voor bestuurders die intensiever gebruikmaken van publieke laadinfrastructuur.

Prijstransparantie

TotalEnergies heeft in een reactie laten weten de situatie te betreuren en in overleg te zijn met de betrokken laaddienstverlener om tot een oplossing te komen. Ook concessiebeheerders, waaronder MRA-Elektrisch (een samenwerkingsverband van ruim 80 gemeenten in Noord-Holland, Flevoland en Utrecht), hebben zich uitgesproken en benadrukken het belang van prijstransparantie voor het vertrouwen in elektrisch rijden. Volgens hen moet worden voorkomen dat gebruikers meer betalen dan contractueel is afgesproken.

Tap Electric roept op tot compensatie van EV-rijders die hierdoor onterecht te veel hebben betaald, maar stelt dat dit pas mogelijk is als ook de mobility service providers (MSP’s) en exploitanten worden gecompenseerd door de verantwoordelijke softwareleverancier. Of en wanneer EV-rijders daadwerkelijk hun geld terugkrijgen, is nog onduidelijk.

Greenflux zegt in een reactie dat zij de verhoging van de tarieven hebben aangekondigd. Het gaat om een tarief dat GreenFlux hanteert voor zogeheten roaming, de dienst die het mogelijk maakt dat elektrische rijders ongeacht de laadpas die ze gebruiken bij verschillende laadnetwerken terechtkunnen. Volgens een woordvoerder van DKV Mobility heeft GreenFlux die tariefsverhoging “op tijd via meerdere kanalen” bekendgemaakt aan laadpasaanbieders, die uiteindelijk zelf verantwoordelijk zijn voor hun tarieven en de communicatie naar klanten.

Eigenaren en aanbieders van laadpalen spelen steeds meer met de tarieven. De toch al ingewikkelde laadpalenmarkt wordt de komende periode alleen maar complexer, zo voorspellen deskundigen.

Lees ook:

Auteur: Redactie

Bron: MobilityEnergy.com