Nieuwe reactor maakt brandstof van CO2

Een door wetenschappers van de universiteit van Cambridge ontwikkelde reactor die draait op zonne-energie kan CO2 uit de lucht halen en omzetten in brandstof. Die is in eerste instantie interessant voor de chemische industrie, maar de onderzoekers gaan ook kijken naar de mogelijkheden om op dezelfde manier ook vloeibare syntethische brandstoffen te maken voor auto’s en vliegtuigen.
“Wat als we in plaats van CO2 in de grond te pompen er iets nuttigs van zouden maken?”, vraagt hoofdonderzoeker Dayan Kar zich hardop af. Hij en zijn collega’s vinden zo’n alternatief beter dan het afvangen en ondergronds opslaan van het broeikasgas dat het meeste bijdraagt aan de huidige klimaatverandering. “Als we dit soort apparaten op grote schaal kunnen maken, dan kunnen ze twee problemen tegelijk oplossen: we halen (CO2) uit de atmosfeer en creëren een schoon alternatief voor fossiele brandstoffen.”
De onderzoekers hebben de resultaten van hun inspanningen gepubliceerd in Nature Energy. De reactor zuigt ’s nachts koolstofdioxide op met speciale filters. Overdag wordt het gas behulp van de straling van de zon verhit. Een geleidend poeder brengt vervolgens een chemische reactie op gang, waarmee de opgevangen CO2 wordt omgezet in syngas. Brandstoffen die op deze manier worden gemaakt, zijn CO2-neutraal. Bij het verbranden ervan komt de CO2 weer vrij, maar anders dan bij olie, gas en steenkool worden op deze manier dus geen extra broeikasgassen aan de atmosfeer toegevoegd.
Geen alternatief voor elektrisch
Ander onderzoek zette vorige week nog serieuze vraagtekens bij de potentie van synthetische brandstoffen voor het wegvervoer. Het Forum Ökologisch-Soziale Marktwirtschaft (FÖS) verdiepte zich in meerdere onderzoeken over dit onderwerp en concludeerde dat synthetische brandstoffen simpelweg geen realistisch alternatief vormen voor elektrisch rijden. De ontwikkeling van e-fuels komt te laat, de beschikbaarheid is zeer beperkt en de brandstoffen zijn ook veel te duur om te kunnen concurreren met elektrisch rijden, aldus FÖS. Dat ziet wel potentie voor de e-fuels in de lucht- en scheepvaart, waar elektrificering een veel lastiger verhaal is dan in het wegvervoer.